چگونه یک کسب وکار کامپیوتری راه اندازی کنیم؟

اگر به هر ترتیب سرنوشت شما طوری رقم خورده که تمایل به راه اندازی یک کسب و کار کامپیوتری دارید و یا به هر دلیل دیگر قرار است صاحب یک کسب و کار کامپیوتری شوید،قصد داریم در این مقاله شما را به طور کامل راهنمایی نموده تا در سریع ترین زمان ممکن کسب و کار کامپیوتری خود را راه اندازی نموده و به رشد و درآمد بالا برسانید.

کسب و کار کامپیوتری چه فعالیت هایی را شامل می شود؟

در برخی گسب و کارها فقط با مقولهفروش سرو کارداریم یعنی شما وارد فروشگاهی می شوید و خریدی را انجام می دهید.برخی کسب و کارها نیز کار خدمات رسانی را انجام می دهند مانند خدمات تعمیرات لوازم برقی.

در کسب و کار کامپیوتری ما هر دو وظیفه را انجام می دهیم یعنی هم فروش و هم خدمات.

در مقوله فروش از فروش کامپیوتر و لپ تاپ گرفته تا ماشین های اداری و لوازم جانبی و...

حالا در بحث تعمیرات هم می توانیم تعمیرات همین موارد ذکر شده در بالا که وظیفه فروش آنها را برعهده داریم را به آنها اضافه نمائیم.

 

خدمات نرم افزاری شامل نصب، آپدیت و فعال سازی ویندوز، نصب انواع نرم افزارها (عمومی و تخصصی)، نصب بازی، نصب درایور ها و نرم افزارهای تجهیزات جانبی (چاپگر، اسکنر و …)، نصب و بروزرسانی آنتی ویروس، ریکاوری و بازیابی اطلاعات

خدمات سخت افزاری شامل جمع کردن سیستم و اسمبل، تعمیر و سرویس قطعات و سخت افزار (روغن کاری کلیه فن ها به همراه شستشوی هیت سینک پردازنده و احیای چسب سیلیکون سیستم مرکزی خنک کننده و کارت گرافیک لپ تاپ و نوت بوک، نصب و اضافه کردن قطعات جدید، تخلیه گرد و غبار از کلیه منافذ ورودی هوا و …)

خدمات چاپ (پرینت و اسکن، شارژ کاتریج، تعمیر پرینتر، رایت سی دی، تایپ متن و …)

خدمات اینترنتی مثل ثبت نام های اینترنتی (ایران خودرو، یارانه، کنکور، انتخاب رشته تحصیلی و…)، کارهای تحقیقی دانش اموزی و دانشجویی و

خدمات شبکه ،نصب مودم ADSL، به اشتراک گذاری پرینتر، کابل کشی، نصب و اجرای دوربین مداربسته و ...

خدمات فنی مغازه کامپیوتری

در گذشته به دلیل دانش فنی کم مردم، نان خدمات فنی کامپیوتر در روغن بود. اما امروزه معمولا کمتر کسی برای نصب ویندوز یا نرم افزارها به مغازه مراجعه می کند و معمولا این کارها توسط خود فرد یا فامیل و آشنا انجام می شود. البته هنوز هم به صورت موردی مشتری برای کارهای مقدماتی نظیر نصب ویندوز و نرم افزار و درایور برای لپ تاپ به مغازه مراجعه می کنند که اتفاقا اگر برای این قبیل مشتری ها توضیحات کاملی ارائه بدهید و قیمت منصفانه برای خدمات دریافت کنید، این افراد به مشتری وفادار شما تبدیل خواهند شد.

خدمات فنی مختلفی در مغازه کامپیوتر قابل انجام هست. خدمات نرم افزاری (نصب ویندوز و نرم افزارهای عمومی و تخصصی، ریست پسورد سیستم، نصب آنتی ویروس و بازیابی اطلاعات و …)، خدمات چاپ (پرینت، اسکن، شارژ کارتریج و …)، اسمبل، ارتقا و رفع مشکلات سخت افزاری، خدمات شبکه (نصب مودم ADSL، به اشتراک گذاری پرینتر در شبکه، برطرف کردن مشکلات شبکه و …) ، خدمات اینترنتی (ثبت نام های اینترنتی، انجام تحقیق و …) از این جمله هستند. البته انجام بعضی خدمات مثل ثبت نام های اینترنتی یا انجام خدمات نرم افزاری موبایل شاید هم پوشانی با مشاغل دیگر داشته باشد که در مواردی باعث دادن اخطار از طریق بازرس اصناف شود که تصمیم ادامه دادن به صورت چراغ خاموش یا گذشتن از سود این خدمات با شما خواهد بود!

اگر در شهرهای بزرگ زندگی می کنید و توانایی خوبی در کارهای خدمات فنی و تعمیرات دارید با ثبت نام در سایت های خدمات فنی آنلاین مختلف به عنوان متخصص می توانید در اوقات خالی خود با انجام کارهای خدمات در محل، درآمد کوچکی هم در کنار کسب و کار اصلی خود داشته باشید. البته با توجه به ازدیاد متخصصین در این حوزه معمولا همیشه نرخ های پایینی برای ارائه خدمات ارائه می شود که در برخی موارد انجام کار اصلا توجیه اقتصادی ندارد.

فروش محصولات کامپیوتری

در آغاز کار سعی در خرید انبوه کالا نداشته باشید و با خرید حداقلی محصولات، ویترین مغازه خود را پر کنید و با توجه به بازخورد گرفته شده از مشتری، لیست محصولات مغازه خود را کامل تر کنید.

نکته دیگری که درباره خرید محصولات می توان به عنوان راهنمایی به آن اشاره کرد این است که سرمایه خود را برای موجود کردن کالاهای گران قیمت و کم سود مثل هارد اکسترنال یا قطعات سخت افزاری هدر ندهید. در خصوص این کالاها با گذاشتن کارتن خالی مادربرد یا کارت گرافیک می توانید به مشتری اطلاع دهید که در زمینه اسمبل و ارتقا سیستم هم فعالیت دارید و با چک کردن قیمت روز سخت افزار و اعلام قیمت مناسب به مشتری و دریافت پیش پرداخت، ریسک ناشی از سرمایه گذاری در بخش قطعات، در آغاز کار، را به حداقل برسانید.

ضمن اینکه اگر ما سخت افزار رادر مغازه انبار کنیم گارانتی آن تمام شده و در نهایت فروش آن کم خواهد شد.

نرم افزار و بازی های معروف نیز همچنان سود فروش خوبی دارند و با صرف هزینه اندک می تواند آرشیو مناسبی از این محصولات داشته باشید. خصوصا اگر به دنبال ارائه خدمات نرم افزاری در مغازه هستید باید حداقل عناوین و نسخه های مختلف نرم افزارهای پر طرفداری مثل آفیس، فتوشاپ، درایور پک و …  را در مغازه موجود داشته باشید.

راه اندازی خدمات کامپیوتری

اگر با اطلاعاتی که بدست آورده اید از درستی تصمیم خود اطمینان پیدا کرده و قصد تاسیس مغازه خدمات کامپیوتری دارید، برای انتخاب و راه اندازی مغازه باید به نکاتی همچون متراژ مغازه،مکان مغازه،نام کسب و کار کامپیوتری وهمچنین دریافت مجوزهای لازم توجه داشته باشید.

متراژ مغازه

کار خدماتی را از یک زیرپله هم می توان شروع کرد (اما زیر پله برای خدمات کامپیوتری معمولا چندان جوابگو نیست) اما هر چه مغازه بزرگ تر باشد، فضای بیشتری برای قرار دادن کالاها دارید و صد البته مغازه بزرگ تر، پول پیش و کرایه ی بالاتری را هم طلب می کند. پس برای انتخاب متراژ مغازه باید توازنی میان سرمایه ثابت و سرمایه در گردش و درآمد ماهیانه شما وجود داشته باشد و از اجاره مغازه با متراژ زیاد، زمانی که کالایی برای پر کردن مغازه ندارید، خودداری کنید.

مکان قرار گیری مغازه

معمولا در شهرهای بزرگ و محل های پر رفت و آمد، خیلی حق انتخاب خاصی برای انتخاب مکان مغازه ندارید و باید از بین مغازه های خالی موجود، یکی را انتخاب کنید. اجاره مغازه در کوچه های فرعی یا پاساژهای خلوت نیز به هیچ عنوان به شما برای تاسیس مغازه خدمات کامپیوتری توصیه نمی شود. اما به صورت کلی، قرارگیری مغازه در کنار محل های پر رفت و آمد مشتریان بالقوه شما مثل مدرسه، دانشگاه و … می تواند پاخور بهتر و مشتریان بیشتری را برای شما به ارمغان بیاورد یا حتی تاثیر مستقیمی بر انتخاب کالاهای مغازه شما بگذارد. البته به این نکته هم توجه داشته باشید کار خدمات کامپیوتری از آن دسته مشاغلی است که باید در محل جا بیفتید و به اصطلاح تا زمانی که به سود خوبی برسید، خاک خور زیادی دارد، پس عوض کردن هر ساله مکان مغازه تمام زحمات شما را از بین خواهد برد.

البته امروزه با به کارگیری روش های گوناگون بازاریابی،اهمیت مکان مغازه در محل های پرتردد نه اینکه مهم نباشد اما مثل قبل یک مورد خیلی خیلی مهم نیست و می توان با روش های گوناگون بازاریابی مشتریان زیادی را به سمت کسب و کار کامپیوتری فراخواند.

اسم و دکوراسیون مغازه

نام انتخابی و نوع چیدمان ویترین و قفسه های کالایی شما می توانید تاثیر مستقیمی در حس القایی به مشتری در نگاه اول داشته باشد. شما می توانید با توجه به تنوع کالایی، هزینه در نظر گرفته شده برای ویترین و دکوراسیون و مشتری هدفی که قصد جلب توجه او را دارید، اقدام به طراحی و اجرا دکوراسیون مغازه کامپیوتری خود بکنید. البته چون ریسک کار خدمات کامپیوتری تقریبا بالاست و تضمینی بر ماندن بعد از اتمام زمان اجاره مغازه وجود ندارد، دست از ایده آل گرایی بر دارید و خرج خیلی زیادی برای دکوراسیون مغازه نکنید. شاید رجوع به آگهی ها فروش دکور دست دو هم برای کاهش هزینه های دکوراسیون، تصمیم اقتصادی مناسبی باشد.

مثلا نامی که ما برای کسب و کار کامپیوتری مان انتخاب کرده ایم بارروانی بسیار بالایی دارد و ارزش ذهنی کسب و کارمان را پیش مشتری افزایش خواهد داد.

البته به فکر استفاده از نام کسب و کار ما برای خودتان نباشید چون آرا ثبت کرده ایم(خنده)البته جدی گفتیم به جای استفاده از نام کسب و کار ما خلاقیت به خرج دهید و خودتان نامی باارزش ذهنی بالا برای کسب و کارتان انتخاب کنید.

اخذ پروانه کسب خدمات کامپیوتری

اخذ پروانه کسب و کار در ایران حالا کسب و کار کامپیوتری یا هر کسب و کار دیگری باشد کاری زمان بر و تقریبا طاقت فرساست و باید برای دریافت این مجوز به نزدیک ترین اطاق اصناف شهرستان محل کسب و کار خود مراجعه نمائید.

پیشنهاد می کنیم کسب و کارتان را شروع و همزمان دنبال اخذ پروانه فعالیت خود نیز باشید.

محصولات مورد نیاز را از کجا تهیه کنم؟

این نکته خیلی خیلی مهم است که محصولات را از کجا تهیه کنیم اگر قرار است خودتان پس از ورود به کسب و کار کامپیوتری فروشندگان عمده محصولات و خلاصه کسانی که کالاها را وارد می کنند را پیدا کرده و از آنها خرید کنید،قطعا به گذر زمان نیاز دارید.

در واقع باید ابتدا خریدهای مختلف را انجام داده و احتمالا کم کم ریشه اصلی و تامین کننده مهم تر را بیابید.

اما اگر قبل از راه اندازی کسب و کار جایی مشغول به کار شده و تیز باشید می توانید وارد کنندگان اصلی و کسانی که کالاها را با قیمت عمده با شما حساب می کنند بیابید.

البته یک راه سومی هم هست و آن هم استفاده از تجربیات دیگران و معرفی بهترین فروشندگان عمده توسط سایرین.

آیا برای مغازه خود سایت فروش راه اندازی کنیم؟

یکی دیگر از نکاتی که پس از مدتی از راه اندازی مغازه خدمات کامپیوتری اکثر مغازه داران به دنبال آن هستند، راه اندازی سایت یا پیج فروش اینترنتی برای مغازه کامپیوتری است. در پاسخ به این سوال که “راه اندازی فروشگاه اینترنتی، کانال تلگرام یا پیچ اینستاگرام برای شما مفید خواهد بود یا نه؟ذکر مواردی خالی از لطف نیست.

راه اندازی سایت فروشگاه اینترنتی حتی اگر تمام اطلاعات لازم برای راه اندازی و نگهداری وب سایت، تولید محتوا و سئو رو شخصا بدانید ، بدون هزینه نیست. هزینه سرور و خرید قالب و پلاگین های مختلف در وردپرس و از آن مهم تر هزینه زمانی که برای راه اندازی و به روز رسانی سایت مصرف کنید، در نهایت هزینه ی قابل توجهی را برای شما در بر خواهد داشت. در مواردی که اطلاعات فنی لازم را به صورت کامل ندارید راه اندازی پیج اینستاگرام یا کانال تلگرام که اطلاعات فنی خاصی نیاز ندارد به شما توصیه می شود. هر چند که راه اندازی و بروزرسانی و ساخت پست برای پیج اینستاگرام یا کانال هم مستلزم صرف زمان خواهد بود.

حتما باید استراتژی لازم برای راه اندازی سایت را مدنظر داشته باشید و به بی گدار به آب نزنید مثلا می توانید مثل ما سایتی را راه اندازی نمائید که هدف آن ارسال سریع کالا در همان محدوده فعالیت مدنظر بوده و که بعدا قابل گسترش نیز می باشد.

نکته بعدی که باید به آن توجه داشته باشید این موضوع هست که اگر روی مهارت نوشتن محتوا، سئو، برنامه نویسی، ادیت ویدئو یا طراحی سایت کار کنید میتوانید درآمد خوبی تو زمینه فریلنسری داشته باشید که این درآمد میتونه از سود حاصل از فروش محصولات سایت اینترنتی شما خیلی بیشتر هم باشد. کار فریلنسری میتواند درآمد جانبی خوبی باشد خصوصا برای کسانی که تخصص کافی و تایم های خالی زیادی در مغازه دارند.

 لیست کالاهای  قابل فروش در خدمات کامپیوتری

لوازم جانبی کامپیوتر (موس، پد موس، کیبورد، کاور و لیبل کیبورد، هدفون، اسپیکر، کلینر و …)

قطعات سخت افزاری (مادربرد، سی پی یو، هارد، کیس، مانیتور، پاور و منبع تغذیه، رم و …)

تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات (هارد اکسترنال، کیف هارد اکسترنال، فلش مموری USB، کارت حافظه(

کابل و تبدیلات (VGA, HDMI ، کابل برق، کابل پرینتر، (…

تجهیزات شبکه (مودم، روتر، کابل شبکه، کارت شبکه و …)

لپ تاپ و لوازم جانبی لپ تاپ (کیف لپ تاپ، کول پد، کابل برق، شارژر و …)

نرم افزار (ویندوز، نرم افزارهای گرافیکی، اداری، مهندسی، پک نرم افزاری، پک آموزش نرم افزار و …)

بازی کامپیوتری، بازی پلی استیشن و ایکس باکس، دسته بازی و لوازم جانبی کنسول بازی (روکش دسته، کیف کنسول، شارژر دسته، فن خنک کننده، برچسب و …)